Scrisoare deschisă către ministrul Bănicioiu și secretarul de stat Arafat: salvați viețile victimelor de la Colectiv

Domnule ministru Nicolae Bănicioiu,
Domnule secretar de stat Raed Arafat,

Suntem un grup de reprezentanți ai societății civile: români din instituțiile europene, din comunități ale diasporei, asociații și organizații non-guvernamentale. Vă scriem pentru a vă ruga să solicitați urgent sprijin internațional pentru victimele care au supraviețuit tragediei de la Colectiv. Situația este dramatică și dumneavoastră știți acest lucru. Nu se poate gestiona o urgență medicală de asemenea amploare cu dotările și capacitatea spitalelor din România, în acest moment.

Lipsa dumneavoastră de reacție echivalează cu premeditarea. Sunt oameni în stare critică sau la un pas de ea. Credem că aveți, în acest moment, destule informații încât să știți că, în situația în care nu cereți ajutor extern în mod răspicat, acum, numărul victimelor va crește considerabil în următoarele zile. Vă rugăm să cereți ministerelor sănătății din statele-membre sprijin pentru preluarea pacienților care pot fi transportați. Cereți ajutor uman și material pentru cei din țară. Cereți transfer, echipe de medici, echipament medical și redactați scrisori oficiale către spitalele cu secții specializate din Europa. Există, chiar în acest moment, clinici dispuse să ajute,  care așteaptă să fie solicitate, pentru că nu li s-a înaintat nicio cerere în acest sens. Iar altele, foarte multe, nici nu știu de această dramă.

Fiecare minut pe care îl pierdeți înseamnă vieți omenești.  Aveți datoria de a încerca să le salvați. Sunteți în poziția de ajuta acești oameni în mod direct, nimeni nu o poate face în locul dumneavoastră. Iar mai presus de orice obligație politică, sunteți medici. Ați depus un jurământ. Asta, înainte de toate, ar trebui să vă determine să reacționați, până nu este mult prea târziu, pentru că târziu este deja.

Vă mulțumim !

Semnează:

Români din instituțiile europene
Membri ai comunității românești din Belgia
Membri ai comunității românești din Franța
Membri ai comunității românești din Spania
Membri ai comunității românești din Italia
Membri ai comunității românești din Germania
Membri ai comunității românești din Irlanda
Membri ai comunității românești din Marea Britanie
Membri ai comunității românești din Olanda

Organizații non-guvernamentale din România:

Expert Forum
Freedom House
Asociația Română pentru Cultură, Educaţie si Normalitate (ARCEN)
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
Centrul pentru Resurse Civice (CRC)
Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CERE)
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR CH)

Post a comment