Fundația World Vision Romania, alături de Asociaţia Novapolis și Asociația Centrul pentru Resurse Civice a organizat ieri, la Constanța, o întâlnire cu autoritățile cu atribuții în domeniul migrației, eveniment la care s-a încercat găsirea unor soluții privitoare la înlesnirea integrării cetățenilor străini în România.
Printre problemele dezbătute la întâlnirea de ieri se numără cea referitoare la blocajele instituționale privind relația migranților cu instituțiile abilitate, capitol extrem de deficitar.
În acest sens, una dintre soluțiile propuse de Andrei Șeitan, voluntar în cadrul Centrului pentru Resurse Civice, a propus ca soluție la această problemă desemnara unei persoane în fiecare instituție cu atribuții în domeniu, care să se ocupe exclusiv de relația cu migranții.
De asemenea, reprezentanții Novapolis au subliniat că în prezent se redactează o listă cu serviciile și domeniile de intervenție pe care le au instituțiile abilitate.
O altă problemă semnalată a fost dificultatea accesării pieței muncii de către migranți, mulți dintre ei cu statut de refugiați, în condițiile în care aceștia nu-și pot dovedi competențele profesionale cu acte. Iar cei care o pot face, nu-și pot echivala diplomele, licențele etc.
La acest capitol s-a luat în discuție si problematica legată de discriminarea pe piața muncii și a reticenței pe care angajatorii romani le au în a colabora cu migranții.
Totodată, la evenimentul organizat la Prefectura Constanța, au fost prezentate exemple de bune practici ale mediatorilor interculturali și a fost subliniată importanța acțiunilor acestora, ca liant în relația migrant – autorități.
Scopul acestei întâlniri de coordonare trimestrială este să ofere spațiul unei bune colaborări și coordonări între principalii actori implicați în integrarea beneficiarilor de protecție internațională (BP) și resortisanților țări terțe (RTT) și să faciliteze schimbul de informații, experiență și expertiză în domeniu. Prin implicarea comunităților și instituțiilor locale se urmărește oferirea de servicii integrate BP și RTT și îmbunătățirea demersurilor privind integrarea acestora de la nivel local și din Regiunea 2, județele Constanţa, Tulcea, Brăila, Vrancea, Bacău, Vaslui şi Galaţi.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului INTEGRARE+: Servicii și asistență pentru migranți în Regiunea 2, finanţat prin Programul Național – Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare, gestionat în România de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Fonduri Externe Nerambursabile, ca Autoritate Responsabilă, şi Inspectoratul General pentru Imigrări, ca Autoritate Contractantă.