Centrul pentru Inovare Publică solicită Guvernului deblocarea activității Comitetului Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților și desemnarea unei persoane din aparatul executiv care să se ocupe strict de coordonarea acestui grup.
În acest sens, asociația a adresat o petiție Prim-Ministrului Sorin Grindeanu, inițiativă pe care Centrul pentru Resurse Civice, care derulează în prezent un proiect care vizează integrarea migranților, o salută și susține.
“Comitetul Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Acesta a fost înființat în anul 2015, ca răspuns la provocările internaționale în domeniul migrației și azilului. Pe parcursul anului 2016, după o perioadă de inactivitate, coordonarea Comitetului a fost preluată la Cancelaria Prim-Ministrului. Ulterior însă, activitatea Comitetului s-a blocat din nou. Reprezentanții societății civile sunt invitați permanenți la lucrările Comitetului, un aspect pozitiv și care ne face să vă solicităm să luați măsurile necesare pentru deblocarea lucrărilor Comitetului”, se arată în petiția transmisă de Centrul pentru Inovare Publică.
Petiția a fost lansată în contextul în care, România și-a asumat preluarea a 6.351 de refugiați până la sfârșitul anului 2017.
„Ne adresăm dumneavoastră la începutul mandatului, moment în care veți decide asupra funcționării aparatului propriu de lucru – Secretariatul General al Guvernului. Vă rugăm să nu omiteți din preocupările dumneavoastră subiectul important al refugiaților, în contextul în care anul 2017 se anunță a fi unul complicat din perspectiva relațiilor internaționale, iar România și-a asumat preluarea a 6.351 de refugiați până la sfârșitul anului 2017 prin mecanismul de relocare. Vă solicităm să desemnați o persoană responsabilă cu coordonarea Comitetului și să precizați care sunt atribuțiile secretariatului tehnic al acestuia”, menționează documentul asociației.
În perioada 2016-2021, Centrul pentru Inovare Publică evaluează și monitorizează politicile de integrare ale persoanelor beneficiare de protecție și ale solicitanților de azil, din România, alături de organizații din alte 15 state membre UE, în cadrul proiectului NIEM – Mecanismul de Evaluare a Sistemului Național de Integrare a persoanelor beneficiare de protecție internațională, finanțat prin Fondul European pentru Azil, Migrație și Integrare.
Centrul pentru Resurse Civice coordonează încă din 2010 un centru de informare și consiliere pentru migranți, asistând peste 1.500 de persoane prin orientare culturală, cursuri de formare profesională și limbă română, consiliere juridică, psihologică și asistență materială pentru cei aflați în dificultate.