CRC a prezentat situația migranților la semninarul “Refugiat în România – Drepturi şi obligaţii”

DSC_0410

Centrul pentru Resurse Civice (CRC) a participat la marți la seminarul organizat de Asociația Europeană a Studenților la Drept (ELSA), filiala Constanța, cu tema “Refugiat în România – Drepturi şi obligaţii”, unde au fot dezbătute subiecte de privind situația refugiaților în țara noastră.

Prezent la eveniment, Cosmin Bârzan, președintele CRC a subliniat importanța implicării românilor în procesul de integrare a cetățenilor străini în România, prezentând totodată și proiectul organizației care are ca scop exact acest aspect.

Reprezentantul ONG-ului detaliat o componentă esențială a proiectului „INTEGRARE+: Servicii și asistență pentru migranți în Regiunea 2”, respectiv rețeaua de mediatori interculturali și voluntari.

În acest context, mai mulți studenți și-au manifestat interesul de a deveni volunari în programul care vizează înlesnirea asimilării de către străini a problemelor socio-culturale din România.

DSC_0409

De asemena, la seminar a participat și mediator intercultural din cadrul proiecutlui CRC, Ahmed Hamadah, care a exemplificat problemele cu care se confruntă refugiații când ajung în țările gazdă.

La seminarul ELSA a fost prezentă și Carmen Şerbănescu – psiholog în cadrul IPJ Constanţa, care  a vorbit srudenților despre conceptul de migrație, procesul de aculturație și respectarea culturii și drepturilor cetățenilor străini din România.

Organizatorii evenimentului au avut printre invitați și pe Ghaleb Nassar, un om de afaceri de succes, care a povestit despre provocările pe care le întâmpină migranții odată ajunși într-o țară străină.

DSC_0433

Evenimentul organizat de ELSA s-a desfășurat în Campusul Universității “Ovidius”.

Asociația Europeană a Studenților la Drept, este cea mai mare asociație a studenților la drept din întreaga lume. Fondată în anul 1981, astăzi rețeaua ELSA Internațional numără peste 40.000 de membri din 42 de țări și peste 300 de universități, printre care și “Ovidius”.

CRC este încă din 2010 centru de informare și consiliere pentru migranți, asistând peste 1.000 de persoane prin orientare culturală, cursuri de formare profesională și limbă română, consiliere juridică, psihologică și asistență materială pentru cei aflați în dificultate.

Foto: Andrei Tarnuca

Post a comment