Campania de informare pentru alegerile europene, la final

Centrul Europe Direct Constanta si Asociatia Centrul pentru Resurse Civice au derulat în perioada 26 mai – 1 iunie 2009 o campanie de informare în rândul tinerilor cu privire la importanta participarii la alegerile europene de pe data de 7 iunie 2009. Campania, ce are drept slogan “Alege-l informat pe europeanul deVotat!”, a avut un rol strict informativ, fara a avea niciun caracter partizan fata de vreo grupare politica implicata în campania electorala.

14 voluntari ai Centrului pentru Resurse Civice au distribuit în aceasta perioada studentilor din Universitatea “Ovidius” Constanta si Universitatea Maritima Constanta materiale informative de la Centrul de informare EUROPE DIRECT Constanta, publicate de catre Comisia Europeana si Parlamentul European, cu privire la rolul, structura si mecanismele Parlamentului European. Tinerii au raspuns, în schimbul materialelor primite, la un chestionar cu 2 întrebari referitoare la intentia de a se prezenta la vot, fara a fi mentionata nicio grupare politica participanta în campania electorala. De asemenea, in cadrul campaniei au fost informati si trecatorii din centrul orasului, prin intermediul a doua puncte de informare situate pe str. Stefan cel Mare.

În cadrul campaniei de informare au fost distribuite 5.000 materiale informative unui numar de 986 persoane. La întrebarea “Intentionezi sa mergi la vot pe 7 iunie 2009?”, raspunsurile au fost:

Da 468 (47,4%)
Da, dar nu stiu pe cine sa votez 178 (18%)
Da, dar voi anula votul 24 (2,4%)
Nu 317 (32,1%)

La întrebarea “De ce mergi / nu mergi la vot?” majoritatea raspunsurilor asociate intentiei pozitive de prezenta la vot au fost de genul: “Este dreptul meu / exercitarea dreptului constitutional / votul meu conteaza / sunt un bun cetatean / pentru o viata mai buna / pentru a delega reprezentanti seriosi la PE care sa faca ceva pentru tara”, în timp ce cele asociate intentiei negative au fost “Nu ma intereseaza politica / Vocea mea nu e ascultata / Nu am pe cine sa votez / politicienii sunt neseriosi / sunt dezgustat de clasa politica / nu sunt în localitate”

Comunicatul de presa .doc

Articole

Post a comment