Telegraf – Migranţi într-o ţară… de emigranţi

Prin definiţie, viaţa unui imigrant nu este una lipsită de greutăţi. Fie că au ales să-şi părăsească ţara natală din cauza războiului, fie că au venit aici pentru studii, străinii din România se confruntă cu mai multe probleme. În sprijinul lor vin cei de la Centrul de Resurse Civice (CRC) din Constanţa şi Institutul Intercultural Timişoara, care au organizat, ieri, pentru a 3-a oară în acest an, seminarul „Migrant în România interculturală” unde s-au pus în dezbatere chestiunile cele mai importante cu care ei se confruntă. Discuţiile i-au vizat pe cei veniţi din afara Uniunii Europene, cu drept de şedere în România. Cei mai mulţi dintre străinii din Constanţa sunt studenţi, iar una dintre marile piedici cu care se confruntă o reprezintă birocraţia de care se lovesc în universitate, dar şi în stagiile de practică. Lipsa banilor şi a posibilităţilor de angajare, taxele mari de studiu şi problemele cu cazarea sunt doar câteva dintre problemele pe care le întâmpină majoritatea studenţilor străini bursieri în Constanţa.

O altă propunere venită din partea comunităţilor de străini este aceea de a continua, prin intermediul Programului General „Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii”, realizat prin fondul European pentru Integrare, cursurile de limbă română care îi ajută să se descurce în ţara noastră şi astfel să îşi poată găsi mai uşor un loc pe piaţa muncii din România.

„Motivul întâlnirii a fost acela de a găsi soluţii concrete la problemele migranţilor”, a declarat în deschidere facilitatorul local al proiectului „Migrant în România interculturală”, Cosmin Bârzan din partea CRC; La masa discuţiilor au stat, deopotrivă, organizatori, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai altor instituţii publice, mediatori interculturali, precum şi membri ai comunităţilor de imigranţi.

Proiectul reprezintă un parteneriat între Institutul Intercultural Timişoara, Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului – Filiala Cluj, Centrul pentru Resurse Civice – Constanţa şi Asociaţia ADIS – Bucureşti şi se desfășoară în perioada septembrie 2012 – iunie 2015.

Link-ul publicatiei: aici