Observator – Sprijin pentru cetăţenii străini din Constanţa

60 de cetăţeni extracomunitari au fost asistaţi în judeţul Constanţa pe probleme de integrare în ultimele nouă luni. Potrivit reprezentanţilor Centrului de Informare pentru Migranţi Constanţa, acest lucru a fost posibil prin proiectul „Asistenţă pentru resortisanţi ai unor ţări terţe în România“, care a avut ca scop ajutarea persoanelor străine care se află sub protecţia statului în municipiul Constanţa, pentru o integrare mai bună a acestora în comunitate.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada octombrie 2011 – iunie 2012, a fost structurat pe şapte activităţi şi a avut ca scop protecţia acestora. Astfel, 16 persoane au parcurs cursul de inspector în Sănătatea şi Securitatea Muncii. De asemenea, alte 15 au beneficiat de informare cu privire la serviciile medicale, dar si de asigurări medicale.

În derularea acestei activităţi s-au realizat întâlniri cu medici cu diferite specializări şi cu psihologi. Specialiştii spun că au avut două cazuri aprobate pentru reabilitare medicală şi psihologică. „Într-unul dintre cazuri, am putut să susţinem tratamentul unei studente care a suferit o pareză pe partea stânga a feţei. Al doilea caz reprezintă o situaţie deosebită, cu risc de paralizie, persoana în cauză necesitând o examinare RMN. Mai avem un dosar sub analiză şi alte două cazuri în curs de rezolvare“, au spus cei implicaţi în proiect.

În cadrul programului s-a avut în vedere consilierea fiecărui caz în parte, astfel că s-a reuşit identificarea nevoilor şi a problemelor, realizarea anchetelor sociale şi susţinerea şi monitorizarea cazurilor. Totodată, s-a avut în vedere sprijinul resortisanţilor care nu au niciun venit.

Continuarea articolului, aici

Link-ul publicatiei: aici