Proiectul ”Facilitarea integrarii resortisantilor tarilor terte in societatea romaneasca” ofera servicii gratuite pentru cetatenii straini

Asociatia pentru Dezvoltarea Organizatiei – SAH ROM anunta lansarea proiectului “Facilitarea integrarii resortisantilor tarilor terte in societatea romaneasca”.

Proiectul se desfoara in perioada octombrie 2011 – iunie 2012 si are drept scop imbunatatirea sanselor de integrare a strainilor cu drept de sedere legala in Romania, prin asigurarea asistentei necesare pentru cresterea nivelului de cunoastere al limbii romane, a sanselor de ocupare si a accesului la serviciile publice. O alta dimensiune vizata este diminuarea excluziunii sociale si a practicilor discriminatorii la adresa comunitatilor resortisantilor tarilor terte (RTT), prin facilitarea integrarii sociale a acestora.

Generic vorbind, grupul tinta al proiectului este format din cei aproximativ 59.500 straini cu un drept de sedere n Romania, precum si din cei care doresc sau urmeaza sa primeasca un drept de sedere n Romnia. Activitatile proiectului se deruleaza n judetele Constanta si Suceava, precum si in municipiul Bucuresti.

In urma proiectului, peste 2500 de cetateni straini vor fi mai bine informati cu privire la posibilitatile de integrare, drepturile si obligatiile rezultand din dreptul de sedere legala pe teritoriul Romaniei. In plus, cel putin 3000 de cetateni straini vor avea acces la materiale si programe de invatare a limbii romane si de acomodare culturala, iar cel putin 30 de institutii/organizatii locale si centrale (autoritati publice, ONG, sindicate, patronate, furnizori de servicii…) vor fi mai bine informate cu privire la drepturile si obligatiile RTT si vor putea oferi RTT servicii integrate, adaptate realitatilor existente, in vederea gestionarii eficiente a imigratiei.

Printre activitatile proiectului se numara:
– Publicarea a sase vocabulare tematice de limba romana, a unor materiale audio (pentru vorbitorii de limba engleza, turca, araba, chineza) si a unui dictionar roman-turc/turc-roman.
– Oferirea unor cursuri de limba romana si de acomodare culturala pentru cetatenii din state terte cu un drept de sedere in Romania.
– Actualizarea si traducerea in limba araba, turca, chineza si engleza a Ghidului de informare pentru cetatenii din state terte Bun venit in Romania!
– Informare si asistenta juridica pentru RTT in vederea recunoasterii si echivalarii diplomelor de studii/de calificare si participarea RTT la programe de antreprenoriat, formare profesionala sau evaluarea competentelor dobandite pe cale informala.
– Informare si asistenta juridica, sociala si financiara in vederea accesarii serviciilor medicale.
– Organizarea a trei evenimente de diseminare a rezultatelor proiectului in Bucuresti, Suceava, Constanta.

Proiectul “Facilitarea integrarii resortisantilor tarilor terte in societatea romaneasca” se deruleaza in cadrul Programului anual 2010 aferent Fondului European de Integrare a Resortisantilor Tarilor Terte (contract nr. ref.: IF/10.02-01.02) fiind finantat in proportie de 75% de catre Comisia Europeana. Diferenta este asigurata din fondurile Oficiului Roman pentru Imigrari (20%) si de ADO SAH ROM si partenerii sai (5%).

Pentru informatii suplimentare va invitam sa-i contactati pe:

Rodica Novac, manager proiect, ADO SAH ROM, tel.: 021 210 71 60, e-mail: [email protected] , website: www.adosahrom.ro

Guven Gungor, secretar general, TIAD, tel.: 021 250 18 77, e-mail: [email protected], website: www.tiad.ro

Adriana Otilia Lungu, responsabil proiect, ADRA, tel.: 0745469459, e-mail: [email protected], website: www.adramediere.ro

Petre-Cosmin Barzan, responsabil proiect, CRC, tel.: 0742738836, e-mail: [email protected], website: www.resursecivice.ro

[email protected]
http://www.adosahrom.ro

Post a comment