Alianta PSD+PC a sesizat mai multe nereguli pe care PNL si PD-L le-au savarsit in municipiul si judetul Constanta.
In dimineata zilei de 29 noiembrie a.c., reprezentantii organizatiilor locale PSD au constatat ca in unele dintre localitatile judetului Constanta, materialele de afisaj electoral ale Partidului Social Democrat au fost distruse sau demontate in mod abuziv. De asemenea, in foarte multe colegii au fost semnalate manifeste si materiale de propaganda, unele dintre ele neasumate (nesemnate), prin care se raspandeau informatii false despre candidatii si echipa Partidului Social Democrat din judetul Constanta.
Conform unui comunicat remis de Organizatia Judeteana PSD Constanta, in localitatea Mihail Kogalniceanu, materialele de propaganda electorala ale Partidului Social Democrat instalate si afisate in zona DN 2A – E 60 au fost demontate si distruse. Materialul electoral al PSD, constand in bannere, a fost demontat si distrus din ordinul directorului DRDP Constanta, Jean Paul Tucan, membru al Partidului National Liberal. Acelasi comunicat mai mentioneaza ca panotajul PNL instalat in aceeasi zona este afisat in continuare in cele mai bune conditii.
Brosuri PNL asa-zis electorale
In zilele de 27 si 28 noiembrie 2008, in judetul Constanta au fost distribuite, de catre membrii PNL, materiale electorale constand in brosuri intitulate „Politica si Onoare. Stii pe cine alegi?”, materialul astfel intitulat dorindu-se a fi un „ghid” al Alegerilor Parlamentare din judetul Constanta. In cuprinsul brosurii electorale „Politica si Onoare. Stii pe cine alegi?”, distribuita de membrii PNL Constanta, candidatul PSD+PC in Colegiul nr. 4 pentru alegerea Senatului Romaniei, Mircea Patrut, este prezentat ca fiind candidatul Partidului Noua Generatie. Astfel, la pagina 4 din aceasta brosura – Candidati colegii Senat – sigla PNG este asociata numelui candidatului PSD+PC Mircea Patrut. Reprezentantii PSD spun ca aceasta asociere nu este intamplatoare sau accidentala, ci voita, scopul fiind acela de a denatura vointa alegatorilor si de a aduce avantaje candidatului PNL, Carmen Raducu.
De altfel, brosura electorala intitulata „Politica si Onoare. Stii pe cine alegi?”, in cuprinsul careia sunt prezentati candidatii PNL in colegiile electorale pentru alegerea Senatului si Camerei Deputatilor – Dragomir Gheorghe, Enescu Marius, Hasotti Puiu si Matei Constantin – constituie un mijloc nelegal de propaganda electorala, avand in vedere ca pe coperta brosurii este imprimata stema judetului Constanta, incalcandu-se, astfel, dispozitiile Legii nr. 102/1992 si ale HG nr. 25/2003 privind elaborarea, reproducerea si folosirea stemele judetelor.
Ajutorul pentru incalzire, mita electorala
Ziua alegerilor nu a fost nici ea lipsita de incidente. Astfel, inca de la primele ore ale diminetii, la Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 14 Constanta au sosit mai multe sesizari cu privire la mai multe nereguli semnalate la sectiile de votare din municipiul si judetul Constanta. Concret, imediat dupa deschiderea sectiilor de votare, in localitatea Valu lui Traian, Alianta PSD+PC a sezizat Biroul electoral de Circumscriptie Constanta ca in Sectia de Votare nr. 506, loctiitorul presedintelui sectiei de votare a prezentat alegatorilor un tabel pe care acestia urmau sa semneze pentru incasarea ajutorului pentru incalzire. Responsabilul, Adriana Trandafir, in varsta de 54 de ani, a exercitat aceasta operatiune in timpul procesului electoral, respectiv intre orele 7.00 si 9.15, moment in care reprezentantii Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 14 Constanta au luat decizia ca Adriana Trandafir a „desfasurat abuziv activitati care nu au legatura cu alegerileâ€. Declaratia ii apartine loctiitorului Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 14 Constanta, judecator Lucian Lica. Femeia a fost depistata in timp ce-i dadea lui Ali Baci, 73 de ani, suma de 130 lei, reprezentand ajutorul de incalzire pentru lunile de iarna. Agentul de politie Anda Dragulescu a precizat ca pe numele femeii a fost intocmit dosar penal pentru incalcarea prevederilor articolului 55 din Legea 35/2008.
Mita electorala, si la Dorobantu
Tot ieri, reprezentantii PSD+PC au depus o plangere legata de un caz de mita electorala in localitatea Dorobantu. Potrivit unui comunicat de presa, un grup de cetateni care se deplasau cu 3 masini avand urmatoarele numere de inmatriculare: CT80SAB, B47ETS si CT20FAV circula in satul Dorobantu din comuna Nicolae Balcescu si impartea diverse sume de bani cetatenilor comunei. De asemenea, cetatenii erau indrumati sa voteze candidatii Partidului National-Liberal atat la functiile de deputati, cat si la cele de senatori. „Aceste sume de bani erau oferite cu scopul nemijlocit de a determina alegatorii sa voteze asa cum le cer cei interesati, sens in care consideram ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege in ceea ce priveste savarsirea de fapte cu caracter penalâ€, se mai precizeaza in comunicatul de presa.
Buletine de vot gresite – proces de votare suspendat
Mai departe, o alta problema sesizata a facut referire la suspendarea alegerilor la Sectia de Votare nr. 191 din municipiul Constanta. Aici, un alegator a sesizat ca pe buletinul de vot nu isi regasea candidatii pe care stia ca ii are in Colegiu. Practic, aici, buletinele de vot din Colegiul 9 la Camera Deputatilor au fost… incurcate cu cele din Colegiul 10. Procesul de vot a fost suspendat pentru mai bine de o ora, pentru a fi remediata aceasta situatie neplacuta. Mai precizam ca pana la acea ora mai votasera, la respectiva sectie de votare, 15 cetateni, iar in urma incidentelor, buletinele de vot au fost anulate, alegatorii nemaiputand sa-si exercite dreptul la vot inca o data, cu toate ca greseala nu le-a apartinut. Am mai putea preciza si o alta neregula semnalata tot de catre reprezentantii PSD+PC, si anume faptul ca in localitatea Horia primarul Vasilica Matei a dat dispozitie ca toate bannerele „rosii†sa fie distruse, in timp ce cele ale formatiunii sale politice stateau pe pozitii.
Autocare cu alegatori si 47 de buletine de vot in sacosa, la Navodari
Liberalii au incercat, la Navodari, inca de la primele ore, nereguli in exercitarea dreptului la vot al alegatorilor. Concret, acestia le-au pus la dispozitie, mai multor alegatori, autocare pentru ca acestia sa ajunga la sectia de votare. Sesizarea a fost facuta la Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 14 de catre reprezentantii Centrului pentru Resurse Civice si Asociatia Pro Democratia. Conform acestora, oamenii veniti cu autobuzele discutau despre cine si cand le dau banii. „Sesizarea a fost inaintata, pentru cercetare si solutionare, catre Inspectoratul Judetean de Politie Constanta”, a declarat vicepresedintele Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 14 Constanta, juecatorul Lucian Lica. Mai mult decat atat, tot la Navodari, o minora in varsta de 17 ani a fost prinsa de catre reprezentantii Aliantei PSD+PC cu un numar de 47 de buletine de vot asupra ei. Aceasta completa un tabel cu datele personale ale celor care care votau, pentru ca la final alegatorii respectivi sa primeasca o anumita suma de bani. Adolescenta sufera de diabet si in momentul in care a fost depistata de oamenii legii a facut o criza, motiv pentru care cateva minute bune nimeni nu s-a putut intelege cu ea. De asemenea, mai trebuie sa precizam ca toate buletinele au fost confiscate si predate politiei, pentru cercetari. Sesizarea a ajuns si la Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 14, care a predat cazul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, pentru a fi solutionat.
Sesizare din partea „Observator” de Constanta
Observatorii din partea cotidianului „Observator” de Constanta acreditati la alegerile parlamentare au sesizat Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 14 Constanta cu privire la faptul ca in orasul Cernavoda, candidatul independent la Parlamentul Romaniei, Metin Cerchez, continua sa desfasoare activitati specifice campaniei electorale si in ziua alegerilor. Concret, acesta se deplasa in localitate cu masina proprie inscriptionata cu insemne si mesaje electorale, inclusiv in apropierea sectiilor de votare. In acest caz, Biroul Electoral de Circumscriptie Electorala nr. 14 a sesizat Inspectoratul Judetean de Politie al judetului Constanta pentru solutionare. De asemenea, tot un caz semnalat de catre reprezentantii Aliantei PSD+PC vine din comuna Oltina. Aici, in jurul orei pranzului, a disparut stampila de control din cadrul sectiei de votare. Pentru a nu perturba prea mult procesul electoral, reprezentantii Institutiei Prefectului judetului Constanta au dat dispozitie pentru confectionarea unei stampile noi si trimiterea acesteia la Oltina. Mai trebuie sa spunem ca pentru putina vreme procesul electoral a fost totusi suspendat, motivul fiind dat de o incercare de cautare a stampilei de control, insa fara succes. Incident sau nu, la Oltina supravegherea alegerilor parlamentare s-a dublat, mai ales ca prin folosirea acestei stampile puteau aparea numeroase buletine de vot valide pentru partidul care a si „aranjat†disparitia stampilei. Pentru Anisoara Batala, presedintele Sectiei de Votare nr. 456 Oltina a facut plangere la Parchet pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu.
Acuzatii grave la Mangalia
Organizatia Judeteana Constanta a Partidului Social Democrat a sesizat ieri Autoritatea Electorala Permanenta, Biroul Electoral Central, Biroul Electoral Judetean si Inspectoratul Judetean de Politie Constanta cu privire la abuzurile savarsite de seful Politiei Mangalia, comisarul sef Nicolae Pescaru, in timpul desfasurarii alegerilor parlamentare. Potrivit reprezentantilor PSD Constanta, Nicolae Pescaru, facand abuz de functia pe care o detine, a oprit, ieri, autovehiculele in trafic si i-a amendat pe soferii acestora, sustinand ca este ilegal ca o persoana sa isi transporte o ruda sau un cunoscut spre o sectie de votare. In plus, Nicolae Pescaru a folosit si expresii si cuvinte menite sa-i intimideze pe conducatorii auto, denigrandu-l pe actualul primar, Claudiu Tusac, in favoarea candidatului PD-L, Zanfir Iorgus. Contactat telefonic, seful Politiei Mangalia, comisar sef Nicolae Pescaru, a declarat ca nici una dintre acuzatii nu este reala. „In cursul zilei de ieri am fost instiintat ca in apropierea Sectiei de Votare nr. 206 Mangalia se afla un grup de cetateni de etnie roma care nu-si justifica prezenta in zona. M-am deplasat la fata locului impreuna cu o patrula de politie si le-am spus cetatenilor sa plece, deoarece este ilegal sa stationeze in apropierea sectiei de votare dupa ce si-au exprimat votul” – a declarat cms. sef Nicolae Pescaru.
Vot la lumina lumanarilor
Nici macar in ziua alegerilor, societatea Enel, fosta Electrica Dobrogea, nu a reusit sa furnizeze servicii la calitatea si parametrii daca nu optimi, macar normali. Astfel, localitatea Poiana a fost lipsita de energie electrica. Mai rau ca in epoca de piatra, alegatorii au fost nevoiti, odata cu venirea serii, sa voteze la propriu la lumina lumanarilor, la sectia de votare numarul 317 din localitate. Procesul de votare a fost oprit pentru aproximativ 30 minute, in jurul orei 17.00, dupa care, din cauza alegatorilor veniti in numar foarte mare, votarea s-a reluat. In ciuda protestelor membrilor comisiei din sectie, presedinta Dragomir Georgeta a mentinut deschisa sectia, chiar daca, din punct de vedere tehnic, acest lucru era practic imposibil, alegatorii, mai ales cei mai in varsta, nereusind sa distinga nici macar buletinele de vot, daramite numele candidatilor inscrise pe acestea. Imediat, Organizatia Judeteana Constanta a Partidului Social Democrat a transmis o sesizare catre Autoritatea Electorala Permanenta, Biroul Electoral Central si Biroul Electoral Judetean.
„Consideram ca decizia presedintei sectiei de votare nr. 317 de a continua procesul de votare pe intuneric reprezinta o tentativa clara de a frauda alegerile”, se arata in comunicatul de presa remis de catre Organizatia Judeteana a PSD Constanta. Dupa lungi eforturi si sute de solicitari, reprezentantii Enel au reusit sa aduca la fata locului un generator, pentru alimentarea cu energie a sectiei de votare. Astfel, abia in jurul orei 19.15 procesul de votare de la sectia 317 din localitatea Poiana s-a reluat in conditii normale.
Romanii, neinteresati de alegerile parlamentare
Prezenta la vot a fost suficient de slaba pe tot parcursul procesului electoral pentru a putea afirma ca romanii nu s-au aratat destul de interesati de alegerile parlamentare din acest an. Concret, Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 4 Constanta a precizat ca la ora 10.00, prezenta la vot, in judetul Constanta, era de 6,40%, respectiv mediul urban 6,06, iar mediul rural 7,31%. Rezultatele au plasat judetul Constanta pe locul 9, respectiv urban locul 6 si rural locul 5. Pentru ora 14.00 rezultatele nu erau cu mult schimbate. Concret, judetul Constanta era pe pozitia nr. 8 pe tara, cu o prezenta la vot de 23,76% mediul rural 24,20% si 23,60% mediul urban.
Link-ul publicatiei: aici