România Liberă: România, total nepregătită în fața valului de migranți ilegali: În două luni, au venit refugiați cât în patru ani

Timp de doi ani, în 2015 și 2016, nu a existat niciun caz de migrație ilegală la Marea Neagră. Problemele din Turcia au dus la redeschiderea unei rute care mai funcționase sporadic în anii 2013 și 2014.  

Aproape 500 de migranți ilegali au ajuns, numai în acest an, în România, pe Marea Neagră. Un număr- record. Ne place sau nu, România este una dintre rutele prin care locuitori din țări devastate de conflicte interne sau de sărăcie, din Orientul Mijlociu vin spre Europa de Vest, în principal spre Germania, Mecca libertății și prosperității pentru aceștia.

„În anii 2013-2015 au fost înregistrate câteva cazuri, când poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 500 de persoane (naționalitate Iran, Irak, Siria, Afganistan, Pakistan și Somalia) care au încercat să intre ilegal în România, prin zona de competenţă a Gărzii de Coastă, dar până în luna august a acestui an nu a mai fost înregistrat niciun caz de migrație ilegală pe Marea Neagră. Cercetările făcute în fiecare caz, care au dus la identificarea și arestarea călăuzelor, au descurajat eventualele încercări ale traficanților de a mai traversa Marea Neagră pentru a ajunge în România. În anul 2017, în lunile august și septembrie, s-au înregistrat cinci cazuri de migrație ilegală la Marea Neagră, în care 475 de migranți din Irak şi Iran au încercat să ajungă ilegal în România”, a declarat, pentru „România liberă“, directorul adjunct al Gărzii de Coastă, comisar șef de poliție Laurențiu-Cristian Cicu.

„Suntem pe o astfel de rută și am mai fost, în 2014 – 2015. Ultima a fost în februarie 2015. Ruta a fost întreruptă în perioada în care s-a deschis ruta mai puțin riscantă pe mare, între Turcia și insula greacă Lesbos, în principal. Acum sunt probleme politice între UE și Turcia, care duc la sugrumarea acestei rute și la un risc mai mare pentru migranți. Ei aleg acum ruta cea mai convenabilă pentru întreprinzătorii turci”, spune Cosmin Bârzan, președintele Centrului pentru Resurse Civice, care se ocupă de migranți și de integrarea lor din 2010. Relația tensionată dintre Turcia și Uniunea Europeană lasă indicii că încercările de trecere frauduloasă a frontierei României nu se vor opri aici Dimpotrivă.

Materialul complet, disponibil mai jos.

 

Link-ul publicatiei: aici