Telegraf – Medgidia: Tinerii, interesati de constructia locuintelor ieftine

Casa de Cultura ”IN Roman” din Medgidia a gazduit, luni seara, o dezbatere publica în care reprezentantii administratiei publice locale, primarul Marian Iordache si viceprimarul Sorin Tutuianu s-au aflat fata în fata cu tinerii si elevii din localitate. Organizata sub sloganul ”Participarea publica la ea acasa”, în parteneriat de catre Centrul pentru Resurse Civice Constanta, Primaria Medgidia, Comisariatul pentru Societatea Civila si Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Constanta, dezbaterea a avut drept scop informarea tinerilor din Medgidia în legatura cu atributiile si activitatile desfasurate de catre primar, viceprimar, Consiliul Local, privind procesul legislativ local, modul de eliberare a avizelor si autorizatiilor, drumul prin care un proiect poate fi pus în practica, precum si exprimarea doleantelor tinerilor în legatura cu ceea ce reprezentantii administratiei publice locale ar trebui sa faca pentru oras si pentru generatia tînara.

La întâlnire au mai participat Dumitru Mirica – administrator public al orasului (city-manager), consilierii locali Luminita Vladescu, Romeo Trifan si Petre Epure, directorul adjunct al Politiei Comunitare Medgidia, Romica Ceuca, presedintele Centrului pentru Resurse Civice, Cosmin Bârzan, reprezentanti ai Comisariatului pentru Societatea Civila si ai DJTS Constanta. Primarul le-a prezentat tinerilor atributiile si activitatile sale zilnice, atributiile Consiliului Local, precum si modul în care o idee se transforma în proiect de hotarîre, modalitatea în care este adoptat acest proiect de catre consilierii locali si pasii care mai trebuie urmati pîna la punerea în practica, proiectele care se adreseaza generatiei tinere, printre care se numara si constructia de locuinte ieftine.

”Întâlnirea este un prim pas al colaborarii pe care doresc sa o am permanent cu generatia tânara, pentru ca tot ceea ce facem azi în comunitatea locala va avea urmari si în viitor. Printr-o continua dezbatere cu tinerii, vom sti exact care este pulsul comunitatii locale cu privire la activitatea pe care o desfasuram. Dezbaterea publica a oricarui proiect care priveste administrarea orasului nu poate avea decît un efect benefic si ne poate ajuta sa eliminam micile sau marile inadvertente între ceea ce dorim noi sa facem si aspiratiile tinerilor”, le-a spus Iordache tinerilor.

Tinerii prezenti au spus ca în Medgidia este nevoie de locuinte, de locuri de munca, prin care sa se stopeze migratia catre alte orase (Constanta, Bucuresti), de locuri de distractie. ”În privinta locuintelor ieftine pentru tineri, împreuna cu colegii mei din PSD, am propus Consiliului Local un proiect de hotarîre care preia principalele elemente din programul pe care Radu Mazare îl deruleaza deja la Constanta. La Medgidia se vor construi locuinte pentru tineri la pretul de 450 euro/mp”, a afirmat consilierul local Luminita Vladescu. ”În domeniul constructiei de locuinte avem foarte multe cereri. De aceea, în afara proiectului propus de consilierul Luminita Vladescu, vom mai construi alte 48 de locuinte sociale, precum si apartamente pentru tineri, ultimul proiect urmînd a fi pus în practica dupa ce vom prelua unitatea militara de la Orasul Nou”, a adaugat primarul Iordache.

Tinerii au declarat ca asteapta cu nerabdare concretizarea proiectelor privind parcul acvatic, pista de karting si realizarea salilor de sport la Scoala nr. 5, Scoala nr. 1 si Liceul nr. 2 ”Dragomir Hurmuzescu”. Totodata, ei au facut cîteva propuneri referitoare la unele proiecte aflate deja în derulare, printre care depozitarea si colectarea selectiva a deseurilor. Tinerii au propus ca asociatiile de proprietari sa supravegheze colectarea selectiva a deseurilor menajere, iar asociatiile care vor colecta si depozita selectiv deseurile sa fie premiate de Primarie cu materiale pentru renovarea blocurilor, cu echipamente pentru curatenie sau cu material dendrologic.

În afara stimularii asociatiilor de proprietari, tinerii au mentionat ca este necesara si constituirea unei asociatii de voluntari care sa supravegheze modul de colectare a deseurilor si chiar înfiintarea unor echipe mixte (adolescenti si functionari ai Primariei) care sa sa stea zilnic de vorba cu cetatenii din anumite zone ale orasului, cu privire la depozitarea si colectarea selectiva. Un alt domeniu în care tinerii din Medgidia doresc sa se implice este asistenta sociala. Ei au mentionat ca este necesara reinsertia sociala a persoanelor cu dizabilitati, precum si crearea unui centru pentru copiii abandonati în Spitalul Municipal Medgidia. Dezbaterea s-a încheiat cu premierea tinerilor care au formulat cele mai interesante întrebari pentru reprezentantii administratiei publice locale si cu promisiunea unei noi întîlniri, în a doua jumatate a lunii aprilie. Tinerii participanti au primit si ”Ghidul tînarului cetatean din Medgidia – Pariciparea publica la ea acasa”.

Sursa articolului

Link-ul publicatiei: aici