Rol.ro – Stampile aruncate in foc, presedinti de sectie minori – problemele primelor ore de vot

La doar patru ore de la deschiderea sectiilor de votare, informatiile privind problemele ce apar in sectiile de vot din toata tara arata ca si de aceasta data responsabilii cu organizarea alegerilor nu au inteles exact ce au de facut.

Intr-o sectie de votare din Targu Mures a fost deja semnat procesul-verbal final.

Presedintele Sectiei de votare nr. 51 din Targu Mures, Teodora Boros, i-a pus pe membrii comisiei sa semneze procesul-verbal final in aceasta dimineata, inca de la inceputul procesului de vot, transmite NewsIn.

“Asa procedez de cand sunt presedinte de sectie, sa nu mai pierdem timpul diseara. Nu stiu de ce se face atat de multa valva, nu este nimic ilegal. Le-au semnat, cu exceptia reprezentantului unui partid, dar nu am pus stampila. Ștampila este in buzunar la mine si o pun diseara”, a declarat pentru NewsIn Teodora Boros.

Presedintele sectiei de votare a cerut membriilor sa semneze procesul-verbal inca de la inceputul procesului de vot. O organizatie nonguvernamentala din Targu Mures a cerut anularea procesului verbal semnat si luarea de masuri pentru sanctionarea presedintelui.

“Nu am primit nicio sesizare scrisa, dar nu stiu cum a fost posibil sa intocmeasca procesul-verbal final, pentru ca exista o serie de date care pot fi trecute doar la final, precum numarul de persoane prezente la vot, buletine anulate. Vom verifica”, a declarat presedintele BEJ Mures, Maria Ristache.

In Capitala, PD-L sustine ca presedintele unei sectii de votare are 17 ani.

Prefectul Capitalei, Ion Ţincu, a numit presedinte la Sectia de votare 162 din sectorul 2 un minor de 17 ani, care urmeaza sa implineasca 18 ani in ianuarie, a declarat reprezentantul PD-L in Biroul Electoral Municipal, Marian Zlotea. Zlotea a precizat ca BEM a dispus inlocuirea minorului cu loctiitorul Sectiei de votare 162. Reprezentantul PD-L a mai spus ca alegerile se desfasoara fara probleme in respectiva sectie.

BEJ Constanta a dispus suspendarea procesului electoral la o sectie de votare din municipiul Constanta, dupa ce s-a constatat ca buletinele de vot pentru Camera Deputatilor repartizate apartineau unui alt colegiu.

“La sectia de votare 191 din municipiul Constanta, dintr-o eroare a Primariei municipiului Constanta, au fost impartite eronat buletine de vot pentru colegiul 10, in loc de colegiul 9”, a afirmat judecatorul Lucian Lica, loctiitorul BEJ Constanta.

El a precizat ca, pana la semnalarea erorii, votasera zece alegatori care, potrivit legii, nu isi vor mai putea exprima a doua oara dreptul de vot. “”Buletinele de vot introduse deja in urne vor fi considerate nule, neexistand posibilitatea care cei care au votat deja sa voteze din nou””, a mai spus loctiitorul BEJ Constanta.

La randul lor, observatorii din partea Centrului pentru Resurse Civice si ai Asociatiei ProDemocratia au declarat ca la sectia de votare 191 eroarea a fost semnalata de un alegator care a constatat ca nu isi gaseste candidatul pe care intentiona sa il voteze.

Scrutinul a fost reluat dupa ce au fost preluate buletinele de vot corecte de la alte sectii de votare.

Presedintele Centrului pentru Resurse Civice, Cosmin Barzan, a declarat ca la sectia de votare nr. 61 procesul de votare a fost intarziat cu 20 de minute, din cauza ca membrii biroului nu au reusit sa gaseasca o strada din listele permanente.

Doua stampile au fost distruse in Vrancea, intr-o sectie de votare, fiind aruncate in foc, ceea ce a dus la intreruperea temporara a procesului de votare.

Incidentul a fost semnalat in aceasta dimineata, dupa inceperea procesului de votare.

La ora 7:10, un subofiter de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care asigura paza la sectia 88 din Odobesti, a anuntat Biroul Electoral Judetean (BEJ) ca presedintele sectiei l-a informat ca a fost distrusa stampila de control, dupa ce unul dintre membrii comisiei a aruncat-o pe foc impreuna cu o serie de hartii.

Procesul de votare in sectia respectiva a fost reluat in jurul orei 8.00.

Un alt incident a avut loc la Gugesti, unde, cand s-a aprins focul, s-a aruncat din greseala stampila de control. Reprezentantii BEJ sustin ca la aceasta ora procesul de votare decurge normal in ambele sectii.

Procesul de vot la Sectia nr.42 din Drobeta Turnu Severin a fost intrerupt, astazi, in jurul orei 9.00, timp de o ora, dupa ce un alegator a fost surprins cand se pregatea sa introduca in urna doua buletine de vot pentru Senat.

Purtatorul de cuvant al BEJ Mehedinti, Radu Spatar, a declarat ca Politia va face verificari in acest caz. Tanarul alegator, Anghel Severica Valentin, in varsta de 19 ani, a fot retinut de Politie pentru cercetari.

Este posibil ca alegatorul sa fi primit doua buletine de vot lipite unul de celalalt, insa el ar fi trebuit sa sesizeze comisia din sectia de votare despre acest lucru.

O femeie din comuna doljeana Seaca de Padure a fost dusa la sectia de politie din localitate dupa ce a fost prinsa cu un buletin de vot stampilat in afara sectiei de votare.

Candidatul PD-L pentru colegiul 3 Senat spune ca a observat in centrul coumunei o masina utilitara langa care stateau doua persoane, una dintre acestea avand in mana ceva ce parea a fi un buletin de vot. El spune ca, in momentul in care s-a apropiat de ea, femeia abordase o batrana care se indrepta spre sectia de votare si ii explica ceva legat de hartia pe care o avea in mana.

“Eu am intrebat-o ce are in mana. Ea a zis ca nu are nimic, dar am vazut ca era un buletin de vot. Am rugat-o sa ma insoteasca la sectie, iar acolo s-a stabilit ca buletinul de vot era stampilat deja in dreptul Aliantei PSD-PC”, sustine candidatul PD-L pentru colegiul 3 Senat.

Politistii din Seaca de Camp fac acum cercetari, femeia fiind acuzata ca a incalcat mai multe articole din legea electorala.

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7:00 si se vor inchide la ora 21:00.

Sursa: ROL.ro

Link-ul publicatiei: aici