Peste 30 de adulţi şi copii, beneficiari ai unei forme de protecție internațională, au vizitat astăzi, Delfinariul din Constanţa.
Ei provin din Siria şi Yemen, şi este pentru prima dată când au văzut delfinii. După ce au urmărit reprezentaţia delfinilor, refugiaţii au vizitat Microrezervaţia.
”Mă bucur mult că putem vizita delfinii. Natura ne linişteşte, e ca o revenire la normalitate. Aici găsim pacea de care avem nevoie!” a declarat A.S., refugiat din Siria, venit cu familia sa acum 4 luni.
În prezent se află aproximativ 300 refugiaţi în Regiunea de dezvoltare Sud-Est, dintre care aproximativ 100 în judeţul Constanţa.
Iniţiativa aparţine Centrului pentru Resurse Civice şi Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, în cadrul unui parteneriat care îşi propune să contribuie la integrarea în comunitate a refugiaţilor şi migranţilor, în cadrul proiectului ”INTEGRARE+”.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Centrului pentru Resurse Civice, prin proiectul „INTEGRARE+”, Centrul pentru Resurse Civice acordă asistenţă şi servicii de integrare şi intenţionează să îmbunătăţească situaţia migranţilor, care reprezintă categorii de persoane cu multe probleme din punct de vedere social. Printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă migranţii se numără necunoaşterea obiceiurilor şi a limbii române, accesul greoi pe piaţa muncii, lipsa oportunităţilor de petrecere a timpului liber, posibilităţi mai reduse de a accesa sistemul de sănătate şi sistemul educaţional.
Centrul pentru Resurse Civice s-a înfiinţat în 2006 ca o organizaţie nonguvernamentală, apolitică, ce are drept scop sprijinirea, promovarea şi dezvoltarea conştiinţei şi iniţiativei civice, în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional. Din 2010, Centrul pentru Resurse Civice operează un centru de informare şi consiliere pentru migranţi, asistând peste 2.000 de persoane prin orientare culturală, cursuri de formare profesională şi limbă română, consiliere juridică, psihologică şi asistenţă materială pentru cei aflaţi în dificultate.
Proiectul „INTEGRARE+: Servicii şi asistenţă pentru migranţi în Regiunea 2”, este finanţat prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare. Beneficiarul proiectului este fundaţia World Vision România, iar cei doi parteneri sunt Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare şi Asociaţia Centrul pentru Resurse Civice.
Link-ul publicatiei: aici
Link-ul publicatiei: aici