Aflaţi la sute, poate mii de kilometri distanţă de casele lor, studenţii străini de la Constanţa se confruntă cu anumite probleme care nu ne fac cinste nici ca oameni, nici ca naţiune. De aproape un an, la Constanţa se desfăşoară proiectul „România Interculturală“, implementat de Institutul Intercultural Timişoara în parteneriat cu Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Integrare Socială (ADIS), Centrul pentru Resurse Civice Constanţa şi Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului – filiala Cluj.
Obiectivul general al proiectului este crearea unui mediu intercultural adecvat pentru facilitarea integrării străinilor în România şi pentru întărirea coeziunii sociale prin crearea unor mecanisme de consultare a comunităţilor de străini.
Este un bun prilej pentru migranţii din Constanţa să se întâlnească, să îşi expună problemele, să se ajute reciproc sau să ceară ajutorul iniţiatorilor programului. O astfel de întâlnire a avut loc şi ieri la restaurantul Konak din Constanţa. Zeci de studenţi din Macedonia, India sau alte ţări din Africa au răspuns invitaţiei organizatorilor. Nu din simplă curtoazie, ci pentru a cere ajutorul în relaţia cu autorităţile române. Spun că au ales să urmeze Facultatea de Medicină în România pentru că diplomele obţinute aici sunt recunoscute peste tot, dar şi pentru că, provenind din familii modeste, preţurile din România sunt mai mici decât oriunde altundeva în Europa.
Preţul moral pentru care îl plătesc, însă, este mult mai mare. Studenţii povestesc faptul că prima barieră de care se lovesc la sosirea la Constanţa este aceea presupusă de limbă. „Vorbirea în limba română a fost principala mea problemă şi, de aici, s-au ivit şi altele. În rest, am constatat că oameni sunt tare buni şi drăguţi“, povesteşte Jany, student indian la Facultatea de Medicină, care se află în România din 2009.
Continuarea articolului, aici.
Link-ul publicatiei: aici