În urmă cu un an, la nivelul judeţului Constanţa a fost lansat proiectul „Asistenţă pentru resortisanţi ai unor ţări terţe (RTT) în România“, care a avut ca scop o integrare mai bună a acestora în comunitate. Sunt zeci de studenţi din tot atâtea ţări extracomunitare care se simt marginalizaţi atât la studii, cât şi în societate, din simplul fapt că vorbesc o altă limbă sau au o altă culoare a pielii.
Proiectul, implementat de Centrul de Informare pentru Migranţi Constanţa, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migranţi, a avut ca grup ţintă tocmai aceste persoane. 60 de cetăţeni extracomunitari au primit asistenţă şi consiliere în ultimul an la Constanţa pe probleme de integrare. Au participat la cursuri vocaţionale, 16 dintre ei calificându-se în meseria de inspector în sănătatea şi securitatea muncii.
De asemenea, alţi 15 tineri au beneficiat de informare cu privire la serviciile medicale şi au fost ajutaţi să îşi facă asigurări medicale. „Au fost contactaţi medici din rândul comunităţilor de resortisanţi. Majoritatea medicilor au obţinut şi cetăţenie română“, a declarat Cosmin Bârzan, preşedintele Centrului de Informare pentru Migranţi Constanţa.
El a mai spus că printre cei care au cerut ajutorul specialiştilor centrului se numără şi două cazuri în care a fost nevoie de asistenţă pentru reabilitare medicală şi psihologică. „Într-unul dintre cazuri am putut să susţinem tratamentul unei studente care a suferit o pareză pe partea stângă a feţei. Al doilea caz reprezintă o situaţie deosebită, cu risc de paralizie, persoana în cauză necesitând o examinare RMN. Mai avem un dosar sub analiză şi alte două cazuri în curs de rezolvare“, a mai spus Cosmin Bârzan.
Continuarea articolului, aici
Link-ul publicatiei: aici