Constanta News – Centrul pentru Resurse Civice caută mediatori interculturali pentru șapte județe

Centrul pentru Resurse Civice recrutează și formează mediatori culturali în cadrul proiectului „INTEGRARE+”, care vizează acordarea de servicii sociale beneficiarilor unei forme de protecție (BP) și resortisanților țărilor terțe (RTT) aflați în România.

Rolul mediatorului este cel de a facilita acomodarea și integrarea migranților în societatea românească. Astfel, mediatorii interculturali vor asista membrii comunităţilor străine în relaţia cu autorităţile locale și se vor implica în organizarea de activități socio-culturale și recreative pentru beneficiarii proiectului.

Persoanele eligibile pentru poziția de mediator intercultural trebuie să cunoască atât limba română, cât și cea din care provin comunitățile de migranți. De asemenea, potențialii mediatori trebuie să locuiască sau să activeze în Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Bacău, Vrancea sau Vaslui, județele în care se desfășoară proiectul „INTEGRARE+”.

Persoanele selectate pentru postul menționat vor beneficia de un curs de formare gratuit, care se va desfășura în perioada 19-21 octombrie la Constanța.

Prin proiectul „INTEGRARE+”, Centrul pentru Resurse Civice acordă asistență și servicii de integrare și intenționează să îmbunătăţească situaţia migranților, care reprezintă categorii de persoane cu multe probleme din punct de vedere social. Printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă migranții se numără necunoaşterea obiceiurilor şi a limbii române, accesul greoi pe piața muncii, lipsa oportunităţilor de petrecere a timpului liber, posibilități mai reduse de a accesa sistemul de sănătate și sistemul educațional.

Centrul pentru Resurse Civice s-a înființat în 2006 ca o organizaţie nonguvernamentală, apolitică, ce are drept scop sprijinirea, promovarea şi dezvoltarea conştiinţei şi iniţiativei civice, în spiritul democraţiei participative, la nivel individual, comunitar şi regional. Din 2010, Centrul pentru Resurse Civice  operează un centru de informare și consiliere pentru migranți, asistând peste 2.000 de persoane prin orientare culturală, cursuri de formare profesională și limbă română, consiliere juridică, psihologică și asistență materială pentru cei aflați în dificultate.

Proiectul „INTEGRARE+: Servicii și asistență pentru migranți în Regiunea 2”, este finanțat prin Programul Național – Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare. Beneficiarul proiectului este fundația World Vision România, iar cei doi parteneri sunt Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare și Asociația Centrul pentru Resurse Civice.

Link-ul publicatiei: aici

Link-ul publicatiei: aici