Întregul sistem politic trebuie resetat. Primul pas: un Guvern curat

Corupția nu mai trebuie să ucidă! Nici oameni, nici aspirații. Întregul sistem politic trebuie resetat. Noii politicieni și noile partide, renăscute din voința populară, trebuie să respecte criterii de integritate clare. Nu mai vrem politicieni cu girofaruri, cu pensii speciale, cu salarii de lux, preocupați doar de propriile privilegii pe care și le sporesc fără nicio jenă, cu o nerușinare ce dovedește, iar și iar, că s-au cățărat în funcții numai cu gândul la averile lor și ale rudelor din dotare.

Alianța pentru o Românie Curată cere un Guvern curat. Niciunul din viitorii miniștri nu trebuie să fi făcut parte din guvernul demisionar, cel care nu a luat măsuri de natură să combată și să reducă dimensiunile catastrofale ale corupției. Cerem, de asemenea, adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită accesul la politică a unor noi formațiuni integre. Alegerile anticipate nu ar permite decât opțiunea alegerii actualelor partide și ar bloca accesul noilor formațiuni pe scena politică. Reîmprospătarea clasei politice nu înseamnă alegeri după vechea lege electorală, dintre actualii politicieni.

Cerem ca la numirea noilor miniștri să se verifice respectarea următoarelor criterii de integritate:

Să nu fie condamnat (cu sau fără suspendare) sau urmărit penal pentru corupție, fraudă, conflict de interese, câștiguri din surse ilegale, folosirea fondurilor publice în scopuri private;

Să nu fie traseist politic;

Să nu fi deținut funcție de conducere în partidului comunist și să nu fi fost ofițer sau colaborator al securității;

Să nu existe neconcordanțe între averea declarată și averea reală, respectiv între averea declarată și veniturile reale ale persoanei nominalizate;

În cazul în care a condus companii, acestea să nu se numere printre marii datornici la stat;

Să nu fi folosit funcțiile publice pe care le-a deținut pentru favorizarea incorectă a companiilor private.

Noile partide trebuie încurajate de o legislație favorabilă promovării unor politicieni și formațiuni politice noi. Însă trebuie început cu Guvernul.

România are nevoie în primul rând de UN GUVERN CURAT. Vom veghea la respectarea tuturor criteriilor de integritate și moralitate enumerate mai sus. Considerăm că un Guvern de tehnocrați, care să nu împingă populismul și pomenile electorale în favoarea unui partid și în defavoarea interesului general, ar fi o bună opțiune pentru situația actuală.

Semnează următoarele organizații membre ale Alianței pentru o Românie Curată:

Societatea Academică din România

Consiliul Tineretului din România

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

Fundația CAESAR

Platforma Unionistă Acțiunea 2012

Centrul pentru Resurse Civice

Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat

Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus

Asociația Pro.Do.Mo

Liga Studenților Români din Străinătate

Consiliul Național al Elevilor

Asociația Viitorul în Zori -Let’s Do It, Romania!

Academia de Advocacy

Fundația Pro Patrimonio

Asociația Zeppelin

Societatea Timisoara

CNS Cartel ALFA

Post a comment